Květinové aroma ve víně
Lahodné květinové aroma ve víně pro každý vkus
Umění výroby vína bylo součástí lidské kultury již od doby kamenné a z dobrého důvodu lidé víno milují. Proces výroby různých vín se od svého vzniku velmi posunul, ale ten hlavní zásadní prvek, bobule, zůstal stejný.
Typ hroznu a jeho zralost je to, co dává vínu chuť. Květinové vůně jsou u vín velmi rozšířené, shromáždili jsme tedy pro Vás informace o běžných květinových aroma a vínech, ve kterých se nachází.
Před tím, než si nalejete skleničku, budete možná přemýšlet:
- Co je buket vína?
- Jak ve víně vychutnávat odlišné tóny?
- Které květinové vůně u vín jsou nejlepší pro můj vkus?
- Existuje nějaký přehled květinového aroma u vín?
Co je buket vína?
Buket vína zahrnuje soubor vůní, které konkrétní víno uvolňuje před, v průběhu a po skončení procesu kvašení. Například, typ sudu, kde víno zraje může mít na buket vliv, podobně jako je vůně vína závislá na typu hroznů, které jsou při výrobě vína použity.
V neformálním prostředí se tyto pojmy často zaměňují, ale znalci vína si jejich odlišností povšimnou. Níže si povíme více o poznávání a rozlišování těchto vůní, což Vám pomůže zažívat ochutnávání vín více do hloubky.
Jak ve víně cítit různé tóny
Ve víně můžete cítit různé tóny tzv. provzdušňováním – toto se dělá kroužením vína ve sklenici nebo uležením otevřené láhve před tím, než začneme víno pít. Oba Vaše smysly – chuť a čich pomohou různé chutě a vůně identifikovat. Nejlepší způsob, jak zdokonalit Vaši paletu chutí ve víně je ochutnávat různá vína a zapisovat si poznámky nebo se učit od someliérů nebo profíků z oboru. Čich je možná nejdůležitějším smyslem pro hodnocení vína. Vůně vína se dělí převážně na tři kategorie:
- Primární aroma: Pochází z vinných hroznů a zahrnuje ovocné, rostlinné, květinové a minerální podtóny.
- Sekundární aroma: Pochází z určité metody výroby vína (fermentace) a zahrnuje vůně koření, exotického ovoce, kvasnic a ořechů.
- Terciální aroma: Pochází z procesu zraní, je čistější a zahrnuje aroma koření, vanilky, kávy, čokolády, dřeva a sušeného ovoce.
Je důležité podotknout, že každý má jiné preference – to že chutná víno someliérovi nutně neznamená, že musí chutnat Vám. Jakmile ochutnáte široké spektrum vín, začnete si vytvářet vlastní paletu a preference.
Květinové aroma pro každý vkus
Vyznat se v různých nuancích mezi víny může být zábava, ale někdy i tak trošku matoucí. Shromáždili jsme proto ty nejběžnější květinové vůně a informace, které potřebujete, abyste zjistili, co Vám bude nejvíce vyhovovat. Jakmile Vašeho favorita mezi víny najdete, zkuste si k němu dopřát oblíbenou čokoládu a vytvořit si tak mimořádný gourment zážitek.
Akácie
Květy akácie přináší vínu svou sladkou chuť podobající se medu. Vůně se většinou vyskytuje v šumivých vínech, jako Champagne a Prosecco, kterou ucítíme hned po odkorkování.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je energetický a zábavný.
Kosatec
Buket kosatce se chlubí chutí s nádechem lesního ovoce a malin a vyskytuje se ve vínech jako Sauvignon Blanc a Albariño.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je vnímavý a odhodlaný.
Levandule
Levandule vnáší do vín jako Grenache, Tempranillo a Syrah výraznnou květinovo-dřevitou chuť.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je loajální a neformální.
Ibišek
Ibišek nabízí chuť a vůni kyselejších bobulí a najdeme je především ve sladkém Muškátu a Lambruscu.
Chutnat by mohlo někomu, kdo se projevuje vášní, zejména pro dobrodružství.
Květy jabloně
Sladkou vůni květů jabloně můžeme objevit v některých mladých vínech jako je sladký Riesling a svěží Champagne.
Chutnat by mohlo někomu, kdo se dokáže pro něco nadchnout a je okouzlující.
Jasmín
Květina jasmínu má vůni evokující med a můžeme ji rozeznat ve vínech jako je Torrontes.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je upřímný a spolehlivý.
Růže
Růže mají nezaměnitelné a klasické aroma. Jejich vůni můžeme objevit ve vínech
jako je Gewürztraminer, Pinot Noir a Sangiovese.
Chutnat by mohlo někomu, kdo se projevuje elegancí a bývá romantický.
Šeřík
Šeřík se často vyskytuje ve vínech, které charakterizují kategorii kořeněného aroma. Tam spadají červené směsi z oblasti Rhone v jížní Francii.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je chytrý a všestranný.
Bezový květ
Bezový květ vnáší krémovou, mírně sladkou chuť do mnoha vín jako například Sauvignon Blanc, Prosecco a jiná šumivá vína.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je vyrovnaný a svůdný.
Konvalinka
Vína, které se vyznačují vůní konvalinky jsou Gewürztraminer a Pinot Grigio. Konvalinka vnáší do vín nasládlou chuť a tím jim dodává jistou čerstvost.
Chutnat by mohlo někomu, kdo je introvertní a autentický.
Fialka
Jemná vůně fialky může být cítit v mnoha červených vínech včetně odrůd Cabernet Sauvignon, Malbec a Merlot.
Chutnat by mohlo lidem, jistým způsobem fascinujícím a expresivním.
Pivoňka
Pivoňky mají delikátně sladkou vůni. Vlastně stejně jako sám květ. Vůní pivoňky se vyznačují odrůdy růžových vín jako Rosé.
Chutnat by mohlo někomu, stylovému s velkým charisma.
Květ pomerančovníku
Květy pomerančovníku vydávají čerstvou citrusovou vůni, která se pravidelně vyskytuje ve vínech jako Chardonnay, Riesling a Viognier.
Chutnat by mohlo někomu tvrdě pracujícímu a soucitnému
Magnolie
Čerstvé a vláčné magnolie jsou základní vůní ve vínech na bázi muškátu. Mnoho lidí zná toto víno jako Muškát, což je italský název pro odrůdu muškátových hroznů.
Chutnat by mohlo někomu veselému a srdečnému.
Překvapte někoho speciálního květinami a čokoládou a Vašim novým oblíbeným vínem. Nebo uspořádejte domácí ochutnávku s přáteli. Je jedno, jestli jste důvtipný someliér nebo neustále se vzdělávající milovník vín, V každém případě věříme, že Váš život je plný skvělých přátel, krásných květin a vynikajícího vína.
tyto květiny doručíme do 90 minut kamkoliv v Praze
Mohlo by vás také zajímat
Popisek stránky a produktu
Magická symbolika spojená s bonsajemi
Význam a symbolika bonsají
Bonsaje jsou silně spojené s Japonskem, věděli jste ale, že umění pěstování miniaturních stromů ve skutečnosti pochází ze starověké Číny? Už v roce 700 př.n.l. Číňané používali speciální techniky pro pěstování zakrslých květin a stromů v květináčích nebo jiných nádobách. Tato technika se stala známou jako „pun-sai“ (nebo „penzai“) a původně ji pěstovala pouze elita ve společnosti. Až v období Kamakura byly do Japonska přivlečeny miniaturní rostoucí stromy právě uvnitř květináče. V dnešní době bonsaje už dávno nejsou otázkou pouze Japonska a Číny, naopak se jejich obliba rozšířila do celého světa a my si jejich krásu můžeme užívat téměř všude po světě. Milovníci bonsají se o ně starají doslova jako o umělecká díla.
Význam a symbolika levandule
Zajímavosti o levanduli
Voňavá a půvabná levandule se stříbřitě zelenými listy a klasy nám provoní dlouhé pole a lány každé letní období. Sledovat dlouhé lineální pole plné voňavé levandule je skutečně balzámem na duši. Nejčastěji levanduli najdeme v jemné fialové barvě, která je uklidňující už jen na pohled. Ve skutečnosti se ale jedná o vytrvalý keř, který patří do čeledi máty a najdeme ho jak v jemné fialové barvě, tak i v bílé, růžové nebo purpurové. Přestože se dnes levandule pěstuje po celém světě, svým původem pochází z oblasti kolem Středozemního moře a zemí na východ od Indie.
Proč květiny voní?
Zajímavosti o vůních květin
Představte si, že se procházíte tropickým pralesem a vzduchem se line sladká vůně. O kousek dál po cestě se vám zatají dech při hnilobném zápachu masa. Po větším zkoumání ale zjistíte, že oba dva pachy pocházejí z květin. Najednou se zamyslíte a položíte si otázku, proč květiny vůbec voní? Je to vlastně součást životní strategie, která pomáhá kvetoucím rostlinám rozmnožovat se a šířit svůj druh. Určité vůně pomáhají těmto květinám vyřešit velký problém.